Ben jij mee met BEN?

15-01-2018Nieuws

Ben jij mee met BEN?

In de strijd tegen de kilmaatopwarming legt de EU de deelstaten klimaatdoelstellingen op. Om die te halen, draagt iedereen zijn steentje bij: van overheden over industrie tot de particulier. Een deel van de inspanning wordt geleverd door de bouwsector, door gebouwen minder energieverslindend te maken. Zo moeten tegen 2021 alle opstartende nieuwbouwwoningen een E-peil van 35 halen. We spreken in dat geval van ‘bijna-energieneutrale’ woningen of BEN-woningen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en je eigen wooncomfort!

Wat is BEN?
We spreken van een BEN-woning wanneer het gebouw in kwestie enerzijds weinig energie verbruikt voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie, en anderzijds zijn energie uit hernieuwbare bronnen haalt, zoals een warmtepomp, zonnepanelen, enz. Volgens de Europese regelgeving mogen gebouwen vanaf 2021 enkel nog volgens deze standaard gebouwd worden.

Wat heb ik aan BEN?
Door je woning volgens de BEN-normen te bouwen, draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu, je haalt er zelf ook heel wat voordelen uit. Eerst en vooral is er het financiële plaatje: de meerkosten die je maakt voor het bouwen van een BEN-woning, worden voor een groot deel al gecompenseerd door de netbeheerder die premies van minimum 1800 euro toekent. Bovendien geniet je vijf jaar lang van 50% korting op de onroerende voorheffing. Verschillende banken verstrekken bovendien al een voordelig BEN-krediet.
Ook op lange termijn biedt een BEN-woning alleen maar (financiële) voordelen: aangezien je zelf instaat voor de productie van (een deel van) je energie, zal je energiefactuur levenslang zeer laag zijn. Door nu al te bouwen volgens de BEN-normen, zorg je er ook voor dat je woning haar waarde behoudt en kan concurreren met de nieuwbouwwoningen die vanaf 2021 gebouwd zullen worden.

Alta Build loves BEN
Naast het financiële voordeel, is er natuurlijk ook het verhoogde comfort van een BEN-woning. Er is minder warmteverlies, minder tocht én de luchtkwaliteit in de woning is een stuk beter. Zelfs in de winter komt er geen koude binnen en geniet je van verse lucht die door het ventilatiesysteem aangevoerd wordt. Zo voorziet Alta Build standaard in vloerverwarming doorheen je gehele woning, met 2 thermostaten. Één voor je woongedeelte en één voor je slaapgedeelte.
Bij Alta Build maakten we in 2012 al een duidelijke keuze voor lage energie- en passiefbouw. Bovendien kiezen we altijd voor een hogere isolatienorm dan wat de wet voorschrijft. BEN is voor ons dan ook een logische stap en geen opgelegde verplichting. ZowelCadix FactoryVilla Borgeind als W.Place zijn projecten die volgens de BEN-normen opgetrokken worden.

Ontdek meer over ben op www.iedereenben.be 

Deel dit bericht op sociale media