“Architectuur gaat voor mij veel verder dan het gebouw. Het is een menselijk proces van dialoog en diplomatie, doorzettingsvermogen en ook een beetje lef.”

15-12-2017Villa Borgeind

Architect Nils Wollaert over Villa Borgeind

Bij Alta Build maken we een erezaak van inspirerende architectuur. Daarvoor moeten we kunnen rekenen op architecten die eenzelfde visie delen. Voor Villa Borgeind in Schoten werken we samen met Wollaert+Partners Architecten. Een gesprek met Nils Wollaert over zijn architectuurmicrobe, zijn visie op architectuur en de samenwerking met Alta Build.

“Wollaert+Partners Architecten is een veelzijdig en ambitieus architectenbureau dat zich specialiseert in complexe opdrachten voor bijzondere klanten,” steekt Nils van wal. “Ons kantoor is sinds midden jaren 80 actief in diverse sectoren. Aanvankelijk vooral in de particuliere sector, maar geleidelijk aan ook meer en meer in de publieke sector, gaande van appartementsbouwen, onderwijs, ouderenzorg, kinderopvang tot de lichte industrie. Recent is hier ook de entertainmentsector bijgekomen, met de realisatie van een nieuw thema- en belevingspark rond de Belgische stripkunst en een chocoladebelevingscentrum in de pijplijn.”

Met de paplepel
Nils kreeg de passie voor architectuur met de paplepel ingegeven. “Al van kindsbeen af werd mij architectuur ingelepeld,” bevestigt Nils. “Na schooltijd vertoefde ik dagelijks op het architectenkantoor om mijn huiswerk te maken. Geboeid volgde ik er de drukte rond de tekenplanken. Elke zomervakantie stonden er met zekerheid enkele bezoekjes aan interessante gebouwen op het programma. De passie voor het vak zit mij ook een beetje in de genen denk ik.”
Wie opgroeit in een omgeving waar architectuur alomtegenwoordig is, heeft vast en zeker een eigen visie op inspirerende architectuur. Voor Nils is dat “architectuur die durft te gaan voor vernieuwende concepten, verrassend materiaalgebruik met harmonische combinaties. Architectuur die een dialoog aangaat met haar omgeving en de beperkingen van de steeds strenger wordende regelgevingen (op vele vlakken) kan beantwoorden met een onverwachte wending.”

Puzzelen voor gevorderden
Want dat architectuur zich niet beperkt tot het gebouw zelf, dat staat als een paal boven water voor Nils. “Architectuur gaat voor mij veel verder dan het gebouw. Het proces dat aan de realisatie voorafgaat, is voornamelijk een heel menselijk proces. Een proces waarbij dialoog en diplomatie, doorzettingsvermogen en ook een beetje lef een wezenlijk onderdeel zijn. Op het niveau van het gebouw zelf is het voor mij essentieel dat een ontwerp vertrekt vanuit het karakter van de omgeving en de bouwheer. De vertaling van het wensenpakket van de bouwheer naar een functioneel en uniek concept is zoals het leggen van een puzzel. Alle stukjes moeten zo perfect mogelijk in elkaar passen om tot een resultaat te komen dat gesmaakt wordt door de eindgebruiker.”

Duurzaam en degelijk
Een visie die perfect aansluit bij waar Alta Build voor staat. We polsten dan ook even naar hoe hij de samenwerking voor Villa Borgeind ervaart. Nils: “Het is altijd een verademing om te kunnen samenwerken met mensen die een degelijke ervaring hebben met het bouwproces. Dit maakt dat vele zaken vlotter kunnen verlopen. Bouwen wordt met de dag complexer. Het loutere besef hiervan maakt dat je de vele uitdagingen onderweg samen kunt aanpakken, zonder negatieve gevoelens. Alta Build bouwt met een insteek die wij ook hoog in het vaandel dragen: duurzame, degelijke gebouwen waarbij het esthetische niet a priori moet wijken voor het financiële.”

Trots op BEN
Want het financiële plaatje moet kloppen natuurlijk. En dat is niet altijd evident, zeker met de steeds strenger wordende regels. Toch maakt Wollaert+Partners Architecten er een punt van zijn verantwoordelijkheid te nemen op het vlak van duurzaam bouwen. Nils: “Villa Borgeind is een voorbeeld van een BEN-project en daar zijn wij als kantoor zeker trots op. Vanzelfsprekend moet iedereen zijn steentje bijdragen voor een beter leefmilieu. Als architecten hebben wij hierin een belangrijke verantwoordelijkheid. Helaas staan de bouwheren van vandaag steeds meer onder financiële druk. En de gevraagde energie-efficiëntie heeft een belangrijke budgettaire impact. Ik vrees dan ook een beetje dat bouwen hoe langer hoe meer voor een elite weggelegd zal zijn. Zeker voor de particuliere bouwheer. Tenzij we, in de ganse bouwsector, op een doordachte manier omgaan met dit energievraagstuk.” Een uitdaging die we met Alta Build graag aangaan

Zelf villa borgeind ontdekken? Klik hier voor meer informatie 

.

Deel dit bericht op sociale media